Veganské pokrmy se stávají oblíbené a populární. Lidé trpící alergiemi by však měli být opatrní, protože v mnoha veganských potravinách mohou číhat skryté alergeny.

Věnujte pozornost označení alergenů

Veganské potraviny neobsahují živočišné produkty včetně mléka a vajec. To ovšem automaticky neznamená, že jsou vhodné pro lidi s alergií. Pokud výrobek není výslovně označen jako „bez mléka“ nebo „bez vajec“, může obsahovat stopy těchto alergenů.
Například německý „Institut für Produktsicherheit“ (IfP) testoval 30 veganských potravin a v sedmi produktech dokázal odhalit značné množství bílkovin z kravského mléka. (Zdroj: www.daab.de)

Pozor na skryté alergeny v polotovarech
Ořechy, lepek a luštěniny (jako sója nebo vlčí bob) jsou ve veganských produktech obzvláště běžné. Vyskytují se však i jiné alergeny jako sezam, hořčice nebo celer.

Někdy je snadné zjistit, že výrobek není vhodný pro alergiky, například: 

  • veganský kešu sýr je nevhodný pro lidi s alergií na ořechy
  • lidé s intolerancí lepku by měli být opatrní při konzumaci ovesného mléka.

S jinými produkty to však není tak jednoduché. Mnohé vegetariánské a veganské výrobky jsou vysoce zpracovány a obsahují mnoho složek. Zejména hotové pokrmy často obsahují několik alergenů, které podléhají označování.

Například „veganská pizza“ může obsahovat: omáčku vyrobenou z kešu sýra, náhražku masa vyrobenou ze sóji nebo těsto vyrobené ze zrn obsahujících lepek.

Výrobci potravin by si měli uvědomit, že přidáním veganské složky se mohou alergeny dostat do konečného výrobku a je třeba je deklarovat na obalu. Stopy alergenu mohou kontaminovat i další produkty.

Správné zacházení s alergeny je nezbytné pro zabránění kontaminace a zajištění bezpečných potravin pro všechny spotřebitele. To zahrnuje pečlivé plánování výroby, důkladné čištění a pravidelnou analýzu surovin a finálních produktů.

Zdroj: R-Biopharm AG

Naše nabídka testů:

  • Rychlé testy - kontrola prostředí stěrem
  • ELISA testy - kontrola vstupních surovin a finálních výrobků
  • PCR testy - kontrola vstupních surovin a finálních výrobků

 


 

Cookies Podrobnosti
Tyto webové stránky používají soubory cookie

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, k poskytování funkcí sociálních médií a k analýze návštěvnosti. Informace o tom, jak používáte naše webové stránky, poskytujeme také našim partnerům v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy. Tito partneři mohou příslušné informace kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které od vás získali, když jste využili jejich služeb.